Coronavirus in Frankrijk – LAATSTE UPDATE

Update Frans nieuws 29 april 2020


Nieuwsupdate 8-6 -20

1.De nieuwe cijfers over de evolutie van de Covid-19-epidemie in Frankrijk, die tot nu toe dagelijks werden bekendgemaakt, zullen pas vandaag bekendgemaakt worden.
Deze beslissing is het gevolg van de positieve ontwikkeling van de epidemie in Frankrijk.
Het DGS meldde vrijdagavond 46 nieuwe sterfgevallen in 24 uur in de ziekenhuizen van het land, waardoor het officiële dodental sinds het begin van de epidemie op 29.111 komt. De daling zet zich voort op de intensive care met 1.094 patiënten (tegen meer dan 7.000 op de piek begin april).
De cijfers worden voortaan in persberichten bekendgemaakt.

2. De regering bij monde van Macron zal morgen haar steunplan bekend maken om de luchtvaartindustrie te steunen. De sector is ontwricht door de ineenstorting van de orders voor burgervliegtuigen. Dit plan moet noodmaatregelen voor het behoud van banen combineren met steun voor de modernisering van de sector op langere termijn.
Door de daling van het luchtverkeer vertoont de productieketen ineens een enorme overcapaciteit. Het is een van de weinige industriële sectoren waarin Frankrijk wereldleider is, met zo'n 195.000 werknemers, waaronder meer dan 47.000 bij Airbus. Er is daarmee een eind gekomen aan een groei van ruim twintig jaar. De president van Airbus, Guillaume Faury, stelt dat een terugkeer naar het niveau van voor de crisis pas over twee of drie jaar wordt verwacht. Vandaar de noodzaak voor de luchtvaartindustrie om zich, met de hulp van de overheid, grondig te herstructureren.


3. Tijdens de twee maanden van het confinement geeft een derde van de Fransen aan dat ze gemiddeld 3,2 kg te zijn aangekomen Het aandeel van de Fransen dat zegt regelmatig of af en toe alcohol te drinken is afgenomen van 57% tot 51%. is ook minder gerookt van 27% naar 23%. Minder aperitieven in cafés, minder biertjes met een sigaret erbij.
Deze verschillen kunnen deels worden verklaard doordat "al deze gedragingen een sociale dimensie hebben",stelt de enquête. We drinken meer, roken meer, eten meer (chips, coca, etc.) als we volop in de maatschappij staan"….Een ander positief punt is dat het aandeel van de sportbeoefenaars niet heeft geleden onder deze periode van het ‘confinement’ Het onderzoek geeft aan zelfs dat één op de vijf Fransen nieuwe sport- en ontspanningsactiviteiten heeft ontdekt.


4. met exact dezelfde uitspraken komen, groeien de zorgen over het verlies van banen. In het slechtste scenario voorspellen ze tot twee miljoen meer werklozen. "Er zullen de komende maanden faillissementen en ontslagen vallen. De epidemische crisis van Covid-19, die nu "onder controle" is in Frankrijk, zal worden gevolgd door een grote sociaal-economische crisis, een "historische recessie" die sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog niet meer is voorgekomen. De cijfers voor het overheidstekort en de overheidsschuld, de groei en de werkloosheidscijfers zijn daar een duidelijke illustratie van.
Bedrijven in problemen nemen snel toe op alle gebieden: Renault, Engie, Daher, Airbus, Derichebourg, Air France-KLM, Alinéa, Naf Naf, La Halle, Conforama, TUI France, Ford, onderaannemers in de luchtvaart, enz. Werknemers met een contract voor bepaalde tijd, uitzendkrachten zullen tot de eerste slachtoffers behoren van de komende crisis. Inmiddels is 41% van de werknemers bang om hun baan te verliezen. Dit aandeel is meer dan 50% onder de arbeiders en meer dan 60% onder de zelfstandigen.